Varusteet

Luistelijan vaatteet

Hyvä luistelijan asuste jäällä on joustava ja lämmin. Pienimpien luistelijoiden vaatteiden tulisi myös kestää märkää (kaatumista). Paksut toppavaatteet vaikeuttavat liikkumista, joten parempi vaihtoehto on esimerkiksi verryttely- tai fleece-asu ja alle lämmintä kerroksittain. Myös luistelupukua voi käyttää, mutta se ei ole välttämätön. Muistattehan myös välttää liian pitkiä, kiristäviä ja roikkuvia vaatteita. Vaatteet eivät saa joutua terien alle tai aiheuttaa muutenkaan vaaratilanteita. Katsottehan myös, ettei vaatteista irtoa jäälle koristeita tai muitakaan osia (esim. paljetit). Jäälle ei saa tulla hiekkaisissa vaatteissa!

Jää on viileä elementti, joten pipo ja lämpimät sormikkaat ovat tarpeen. Kypärän käyttö on suositeltavaa pienillä lapsilla. Kypäräksi käy niin aivan tavallinen pyöräilykypärä kuin jääkiekkokypäräkin.

Huomioittehan, että käytämme jäällä opetuksen apuna isoa tussia, josta voi tarttua väriä vaatteisiin, jos lapsi kaatuu jäällä olevan piirroksen päälle.

Luistelukoulutunnin aikana saattaa kulua useampikin pari hanskoja, sillä varsinkaan alussa kaatumisilta ei voi välttyä. Parhaat luisteluhanskat ovat sormikkaat tai lapaset.

Luistinten terotuttaminen

Taitoluistimet tulee teroittaa asiantuntijalla, joka tekee luistimeen urateroituksen. Taitoluistimissa on erilainen teroitus kuin esimerkiksi hokkareissa. Luistimien teroitus - asiantuntevia taitoluistinten teroittajia:

Mikko Karttunen, Minna Canthin katu 20, Töölö. Puh. 09 479 584, 050 583 8688, www.jalkinekorjaamo.com

Erkki Asikainen, Myyrmäen jäähalli, Vantaa. Puh. 09 533 274, 050 598 6561

J. Jalonen teroituspalvelu, (Ullastiina), Rapparintie 6, Pakila. Puh. 050 558 9984

SM-Skate Marketing Oy, Sarkkakuja 2, Tuusula. Puh. 09 275 5548

Prosharp shop, Viherlaakso, Kavallinmäki 15, +358 9 59 0909 Pekka Nenonen, kotsivut 

Luistimet

Hyvät ja asianmukaiset taitoluistimet ovat luistelijan tärkein varuste. Kunnollisilla luistimilla luistelutaitojen oppiminen on helpompaa.

Luistimista on hyvä tarkistaa kolme asiaa: luistimien tulee olla nilkasta tukevat, sopivan kokoiset ja terät teroitetut.

Luistelukoululainen pärjää loistavasti tavallisilla kaunoluistimilla tai hokkareilla! Parhaita luistimia ovat kuitenkin hyvät taitoluistimet, jotka voi voi ostaa joko uusina tai käytettyinä. Pieneksi jääneet luistimet voi myydä edelleen lähes ostohintaan. Ja katso myös Vihdin Taitoluistelijoiden luistelutori, sieltä voit löytää sopivat varusteet.

Luistinkenkä

Hyvä luistinkenkä tukee jalan asentoa. Tukevalla luistimella voi seistä yhdellä jalalla ja hyppiä tasahyppyä ilman, että nilkkaosa vääntyy. Jos luistinkenkä ei tue jalkaa, luisteleminen on hankalaa ja jalat kipeytyvät.

On myös hyvin tärkeää, että luistinkenkä on sopivankokoinen. Se ei saa puristaa eikä se saa myöskään olla liian iso! Luistimiin ei kannata ostaa kasvuvaraa. Liian isot luistimet eivät tue jalkaa tarpeeksi. Käyttösukan lisäksi kenkään saa mahtua ohut sukka.
 

Luistinterä

Luistimissa on ehdottomasti oltava oikeanlainen ja ammattimaisesti tehty urateroitus, jotta luistelija voi käyttää sisä- ja ulkoterää oikealla tavalla heti alusta lähtien. Uraterä mahdollistaa kaariluistelun ja helpottaa kääntymistä. Taitoluistimia voi teroittaa esimerkiksi Vantaan Myyrmäessä tai Helsingissä luisteluliikkeiden yhteydessä.

Käytössä luistinten terät myös tylsyvät, ja siksi niitä on syytä terotuttaa säännöllisin väliajoin. Tylsillä terillä ote lipsuu ja uusien taitojen opettelu hidastuu. Luistelukoululaisen luistimille kerran kaudessa tapahtuva teroitus riittää.
 

Luistimien sitominen

Luistinten sitominen käydään läpi kauden alussa järjestettävissä vanhempainvarteissa. Myös ohjaajat auttavat mielellään oikeanlaisen sitomistekniikan löytämisessä ennen luistelutunteja.

Aloita luistinten sitominen aina löysäämällä luistinten nauhat alas asti, jotta jalka pääsee asettumaan luistimeen kunnolla. Luistinkengän nyörittäminen aloitetaan aivan kengän alaosasta. Varpaille voi jättää hieman liikkumatilaa, mutta jalkapöydän ja nilkan kohdalta luistin sidotaan tukevasti, jotta nilkalle saadaan riittävä tuki. Varsi on oikein nyöritetty, kun etusormi mahtuu läpän ja jalan väliin. Jotta varren nyörityksestä ei tule liian kireä, on suositeltavaa nyörittää hakaset yläkautta kiertäen. On myös tärkeää, ettei nyöritys pääse löystymään kesken jääharjoituksen, ja siksi kannattaa ainakin ennen alimmaista hakasta laittaa solmu. Solmun voi myös laittaa ennen jokaista hakasta.

Nauhat sidotaan rusetille. Liian pitkät nauhat lyhennetään sopivan mittaisiksi. Älä koskaan kieritä ylimääräistä nauhaa nilkan ympärille!

Kuvalliset sitomisohjeet löydät Lucky Skaten sivuilta!

 

Teräsuojat

Luistimissa käytetään aina teräsuojia jään ulkopuolella. Kovat teräsuojat AINA jään ulkopuolella. Kovia teräsuojia ei kuitenkaan koskaan saa jättää luistimiin kiinni, kun luistimet riisutaan jalasta! Koviin teräsuojiin jää aina kosteutta, jolloin terä ruostuu. Varustekassissa luistimet on hyvä suojata pehmeillä teräsuojilla, jotka suojaavat terää kolhuilta ja kosteudelta.
 

Luistinten hoito

Jään ulkopuolella tulee aina käyttää teräsuojia. Luistimet kuivataan AINA frotee-pyyhkeellä tunnin jälkeen. Säilytä luistimet omassa varustekassissa, ja suoja terät  säilytyksen ajan pehmeillä teräsuojilla.
Luistimet olisi hyvä säilyttää erikseen kangaspusseissa, näin luistimet ovat suojassa kolhuilta. Kangaspussit voi tehdä itse esimerkiksi fleece- tai frotee-kankaasta tai ne voi ostaa taitoluistelun erikoisliikkeestä. Luistinkenkää voi suojata suurilta kolhuilta myös luistinteipillä.

Alan erikoisliikkeet osaavat neuvoa parhaimmalla mahdollisella tavalla taitoluistinten hankinnassa. Tässä muutamia lähialueella sijaitsevia liikkeitä:

Skate Shop
Malminraitti 17
00700 Helsinki,
010 3979 400
www.skateshop.fi

Lucky Skate
Minna Canthin katu 24
00250 Helsinki
(09) 477 3009
www.luckyskate.fi
Liittymällä ilmaiseen Lucky Skate
–klubiin, taitoluistimista saa seura-alennusta

SM-Skate Marketing Oy 
Sarkkakuja 2 
04400 Tuusula 
(09) 275 5548
050 662 51

Myös verkossa on mahdollisuus tilata taitoluistelutuotteita. Tutustu siis myös verkkokauppoihin.