Makar Suntsev luisteli SM neloseksi 15.-16.12.2018 SM-Juniorit sarjassa Kouvolassa

23.12.2018

Vihdin Taitoluistelijoiden Makar Suntsev luisteli viikonloppuna Kouvolassa pidetyissä Taitoluistelun SM-kilpailuissa. Tämä oli hänen ensimmäinen SM-kilpailunsa juniorit-sarjassa. Makar sijoittui kokonaistuloksissa hienosti 4:lle tilalle ja hävisi tiukan taistelun jälkeen pronssimitalin vain 0,21 pisteellä SalPa Taitoluistelun Nuutti Järviselle.

Makar oli lauantain lyhytohjelman jälkeen 4. sijalla 38,42 pisteellä. Hän teki lyhytohjelmassaan onnistuneen vaativan 4-tason jalanvaihto-yhdistelmäpiruetin. Sunnuntaina luisteltiin vapaaohjelma, jossa Makarilta onnistuivat ohjelman keskivaiheilla olevat kaksi haastavaa piruettia hienosti tasolle 4, sekä kaksi kertaa puhdas 2-Axel ja lisäksi 3-Salchow. Vapaaohjelmassa Makar sijoittui kolmanneksi. ”Kilpailuihin yritetään löytää hieman jotakin uutta ja lisätä aina haastavampia elementtejä ohjelmaan, jotta niillä saisi ansaittua mahdollisimman suuren pistemäärän.” valmentaja Tatyana Lebedeva kertoo.

Kisoissa hypyt olivat tällä kertaa erityisen haastavia. Makar nyrjäytti nilkkansa vain muutamaa päivää ennen kisoja 3-tulpin alastulossa. Koko SM-kisoihin lähtö näytti epävarmalta. Kilpailuohjelmasta poistettiin 3-tulppi ja kisoihin päätettiin kuitenkin lähteä kokeilemaan. Kilpailuista kotiin tuomisina oli kauden parhaat pisteet.

Makarilla olisi vielä pari vuotta mahdollisuus luistella astetta alemmassa SM-noviisit kilpailusarjassa, mutta hän on läpäissyt SM-junioreihin vaadittavat tasotestit. SM-junioreihin vaaditaan elementeistä 2-Axel ja 3-Salchow-hypyt sekä 4. tason jalanvaihto-yhdistelmäpiruetti. Makar on halunnut enemmän haastetta ja kilpakumppaneita, jonka takia hän on siirtynyt ylempään sarjaan. SM-juniorit-sarjassa kilpailee tällä hetkellä 7 poikaa, jotka ovat iältään Makaria vähintään kaksi vuotta vanhempia.

Helmikuun 6.-10. on edessä seuraava iso haaste, tuolloin Makar edustaa Suomea Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Ruotsissa. Suomen Taitoluisteluliitto on lisäksi vahvistanut, että Makar on ehdolla edustamaan Suomea myös Tallinnassa pidettäviin yksinluistelun ja jäätanssin ISU:n kansainvälisiin Tallink Hotels Cup-kilpailuihin helmikuun 20-24. päivinä.

Makarin valmentaja Lebedeva kertoo, että ”Vaikka taitoluistelu on vaativa laji ja harjoitteet ovat vaikeita ja raskaita, Makar jaksaa olla kiinnostunut treenaamisesta ja pyrkii säilyttämään positiivisen mielen ja tavoitteen itsensä kehittämiselle.”

Seuran puheenjohtaja Satu Parikka kommentoi, että ”Seuralla on ihan huikea valmennustiimi tällä hetkellä. Kaikissa sarjoissa luistelijat ovat saavuttaneet hienoja tuloksia syyskauden kilpailuissa”