Ohjeita kilpailijoile ja vanhemmille

Kilpailukutsujen käsittely, kilpailuihin ilmoittautuminen ja tiedottaminen


Vihdin Taitoluistelijoissa kilpailuvastaavana toimii kaudella 2023-2024 Heta Mikkonen, hänelle voi laittaa viestiä osoitteeseen  vtl.kilpailut@gmail.com.  Kilpailijan voi ilmoittaa kaikkiin niihin kilpailuihin, joissa on hänen oma sarjansa. Päävalmentaja päättää, missä järjestyksessä luistelijat kilpailuun ilmoitetaan, mikäli järjestävä seura joutuu karsimaan osallistujia.

Kaikissa sarjoissa pyritään noudattamaan ns. kiertoperiaatetta eli ilmoitusjärjestystä vaihdellaan kisasta toiseen. Jos luistelija on aikaisemmin ilmoitettu kilpailuun, mutta karsittu kilpailusta järjestävän seuran toimesta, annetaan hänelle seuraavassa kilpailussa etusija. Ohjeistuksen tarkoituksena on pyrkiä takaamaan kaikille luistelijoille riittävästi kilpailuja. Valmentajat voivat kuitenkin poiketa tästä säännöstä, jos kilpailun luonne sitä edellyttää.

Kilpailuvastaava on laatinut kilpailukalenterin seuran nettisivuille liiton kilpailukalenterin perusteella. Kalenterista vahvennetaan ne kilpailut, joihin on päätetty osallistua. Kilpailuvastaava ilmoittaa WhatsApp viestillä JoJojen kautta, kun kilpailuihin ilmoittautuminen on auennut. Perheet käyvät seuran nettisivuilla:Kilpailuihin ilmoittautuminen ilmoittamassa, osallistuuko lapsi kilpailuun. Tämä on tehtävä määräaikaan mennessä (päivämäärä on ilmoitettu ilmoittautumissivulla) ja on perheen vastuulla tehdä ilmoittautuminen ajoissa. Myöhässä tulleita
ilmoittautumisia ei oteta vastaan. Kilpailuilmoittautumissivuilla saattaa olla auki useita eri ilmoittautumisia kerralla, joten perheen pitää olla tarkkana, että ilmoittavat luistelijan oikeaan kilpailuun.

Kun virallinen ilmoittautuminen kilpailuun on tehty, kilpailuvastaava päivittää nimet nettisivuille päävalmentajan päättämässä ilmoittautumisjärjestyksessä. Kun kilpailuvastaava saa järjestävältä seuralta kisavahvistuksen, siitä ketkä seurasta pääsivät kilpailuun, hän tummentaa näiden hyväksyttyjen luistelijoiden nimet kilpailukalenteriin.

Kilpailuun osallistujalla tulee olla kilpailulisenssi tai kilpailulupa maksettuna ennen kilpailukauden alkua ja tarvittavat tiedot (Sportti-ID ja maksupäivämäärä) tulee ilmoittaa kilpailuvastaavalle. Mikäli luistelija ei toimita tietoa kilpailuvastaavalle ja päävalmentajalle, voi seura evätä kilpailuihin osallistumisen. Kilpailuluvan lunastaneiden luistelijoiden tulee itse huolehtia siitä, että heillä on koko kauden voimassa oleva vakuutus. Lisätietoa lisensseistä ja vakuutuksista löytyy Suomen Taitoluisteluliiton nettisivuilta (www.stll.fi).

Jokaiselle kaudelle on siis haettava uusi:
  •  Lisenssi STLL:ltä TAI
  •  Tapaturmavakuutustodistus vakuutusyhtiöltä JA kilpailulupa Suomen Taitoluisteluliitolta.

 

 


Harkkapakko

Kaikilla kilpailuun osallistuvilla on harkkapakko 2 viikkoa ennen jokaista kilpailua. Tällä käytännöllä  varmistetaan hyvä valmistautuminen kilpailuihin. Mikäli tiedät, että joudut olemaan monesta harjoituksesta poissa harkkapakon aikana, ilmoita asiasta valmentajille.

 

Matkajärjestelyt ja –kustannukset

Seura ei tee luistelijoille hotellivarauksia kilpailujen yhteydessä, vaan luistelijat hoitavat ne itse.
Luistelijat vastaavat itse matka- ja majoituskustannuksista. Kilpailuihin ensimmäisenä lähtevä
perhe ottaa valmentajan kyytiinsä ja viimeisenä kisoissa oleva perhe tuo valmentajan takaisin. Tästä sovitaan kuitenkin vielä aina erikseen ennen kilpailupäivää.


Varusteet

Tarkista luistimien kunto! Luistimet voi teroittaa vielä noin 2 viikkoa ennen kisoja, mutta ei enää kilpailuviikolla. Tarkista, että terä ei heilu eli että luistimien ruuvit ovat kireällä. Taitoluisteluun lajina liittyy siisteys ja puhtaus. Luistimien tulee olla valkoiset, mikä tarkoittaa sitä, että likaiset tai kolhiintuneet luistimet olisi hyvä  puhdistaa/maalata. Kilpailupuvun ja sukkahousujen /trikoiden tulee olla puhtaat ja ehjät.

Suunnittele ja harjoittele kisakampaus, joka jättää niskan paljaaksi. Näin ryhti näyttää paremmalta.
Huolehdi, että mahdolliset koristeet pysyvät hiuksissa myös hyppyjä ja piruetteja tehdessä. Mikäli puvusta tai hiuksista irtoaa jotain jäälle, saa luistelija pukuvähennyksen. Jotkut hallit ovat erittäin kylmiä, etenkin kovalla pakkasella. Paleleminen voi vaikuttaa keskittymiseen. Tällaisissa tapauksissa kisapuvun alle voi laittaa aluspuvun ja vaikka kahdet kisasukkahousut. Myös pukuun sopivat, kauniit hansikkaat ovat sallittuja.

Kilpailuissa käytetään ensisijaisesti seuran valkoista edustustakkia. Mikäli sinulta ei sitä löydy, tarkista, että sinulla on puhdas fleece/luistelutakki 4-6 minuutin verryttelyä varten ja siihen sopivat
puhtaat ja ehjät hansikkaat.

Alkulämmittelyä varten tarvitaan lenkkarit, verryttelyasu ja hyppynaru sekä piruettilusikka. Pukeudu lämmittelyyn niin, että verryttelyvaatteet saa helposti riisuttua, vaikka hiukset olisi jo laitettu.

Kilpailumusiikki–CD ja -tiedosto (varamusiikki)

Pääsääntöisesti kilpailuissa soitetaan musiikit Taikkari-järjestelmästä, johon kisavastaava tallettaa kauden alussa kunkin luistelijan musiikin. Luistelijalla täytyy silti olla vähintään yksi äänitetty CD-levy (CD-R formaatissa). CD-levy ei saa olla uudelleen äänitettävä. Varusta CD:n kannet ja levy omilla henkilötiedoilla:
   • Luistelijan nimi
   • Seura
   • Kilpailusarja ja luistelijan syntymävuosi
   • Musiikin täsmällinen aika (ei luisteluaika)
   • Musiikin nimi /säveltäjä /teema

Tarkista kotona etukäteen, että kotelossa on oikea CD. Varalevy annetaan valmentajalle kisapaikalla. Jotkut kisajärjestäjät ohjaavat ottamaan varamusiikin mukaan muistitikulle tallennettuna. Tarkista kilpailukutsusta varamusiikkiohje.

Luistelijan perhe huolehtii, että ennen ensimmäistä kilpailua ohjelman musiikki on toimitettu sähköpostilla MP-3 muodossa osoitteeseen vtl.kilpailut@gmail.com 

Ruokailu ja eväät

Syö monipuolinen aamiainen. Kilpailuajankohdasta riippuu, kannattaako syödä lounas ennen kisaa vai vasta kisan jälkeen. Noin 2 tuntia ennen kilpailua voi vielä syödä kunnon lounaan. Kisamatkalle kannattaa ottaa evääksi hedelmiä ja leipiä sekä juomaksi vettä.

Aikataulu

Oman verryttelyryhmäsi ja sen alkamisajan saat tietää valmentajalta ja kilpailun nettisivulta. Noudata valmentajan antamia ohjeita.

Pyri siihen, että kaikki valmistelut on tehty ajoissa. Tee kisameikki ja –kampaus jo kotona valmiiksi. Lähde matkaan hyvissä ajoin, jotta olet kisapaikalla viimeistään 1h 15 min ennen oman verryttelyryhmäsi alkua. Huomaa, että kilpailuissa on yleensä ns. joustava aikataulu eli aikataulu voi aikaistua, jos kilpailu eteneekin suunniteltua nopeammin. Mitä myöhemmin päivällä sinun kilpailusi on, sitä suurempi mahdollisuus on aikataulumuutoksiin.


Hallilla

Kisapaikalla käy ensimmäiseksi sanomassa valmentajalle, että olet tullut paikalle ja anna varalevy samalla hänelle. Ilmoittaudu kilpailujärjestäjän ilmoittautumispisteessä.  Muista, että pukukoppi on luistelijoiden ja valmentajien aluetta. Vanhempien ja tukijoukkojen paikka on katsomossa.

Käy katsomassa, missä tuomarit istuvat ja mistä mennään jäälle. Mieti, mistä oma ohjelmasi alkaa ja mihin kukin elementti tulee. ”Piirrä” oman ohjelman reitti jäälle mielessäsi.

Valmistautuminen aloitetaan alkulämmittelyllä. Se tehdään joko valmentajan kanssa, luistelukavereiden kanssa tai yksin riippuen siitä, milloin kukin luistelee. Tee sama lämmittely kuin harjoituksissa. Sovi valmentajan kanssa paikasta, missä teet lämmittelyn. Jos et itse tiedä, niin kysy valmentajalta, milloin laitat luistimet jalkaasi.

Vanhemmat

Lapsen täytyy oppia itse sitomaan luistimet kiinni. Vanhempien paikka on katsomossa kannustamassa kaikkia luistelijoita. Kilpailuissa vanhemmilla on pukukoppeihin pääsy kielletty. Näin varmistetaan, että kaikilla luistelijoilla on mahdollisuus keskittyä omaan suoritukseensa kaikessa rauhassa.

Kilpailun kulku

Luistelujärjestys on arvottu viimeistään kilpailua edeltävänä iltana. Luistelujärjestyksen mukaan luistelijat jaetaan verryttelyryhmiin niin, että kussakin ryhmässä on noin 6-8 luistelijaa. Luistelijat päästetään jäälle yhtä aikaa verryttelyyn (4-6 minuuttia). Jäällä tehdään verryttely, jota on harjoiteltu omissa harjoituksissa. Kun verryttelyajan päättyminen kuulutetaan, kaikki muut luistelijat poistuvat jäältä, paitsi ryhmän ensimmäiseksi luistelijaksi arvottu luistelija. Hän riisuu verryttelytakkinsa ja hanskat ja odottaa jään laidalla, että hänet kuulutetaan jäälle. Tämän jälkeen kukin esittää vuorollaan oman ohjelmansa luistelujärjestyksen mukaisessa järjestyksessä. Omaan vuoroon keskitytään kopissa tai valmentajan osoittamassa paikassa.

Jos jäällä ollessasi tapahtuu jotain yllättävää (esim. tulee todella huono olo, musiikki alkaa soimaan, mutta se on väärä musiikki tai alkaa väärästä kohtaa, kaatuu pahasti), luistele mahdollisimman pian tuomareiden luokse ja pyydä, että saat aloittaa hetken päästä uudestaan. Tuomaristo on ainoa, joka voi antaa sinulle uuden yritysmahdollisuuden. Valmentaja tai vanhemmat eivät voi asiaan vaikuttaa.


Kilpailun jälkeen

 Tee 10-15 minuutin mittainen loppuverryttely valmentajan ohjeiden mukaisesti, jotta kehosi ja mielesi palautuu. Kun lähdet pois hallilta, ilmoita valmentajalle, että lähdet.

Yleensä tulokset julkistetaan heti, kun ne ovat valmiit. Jos kilpailussa on monta eri sarjaa, täytyy tuloksia odottaa pidempään. Tuomarit tarkistavat jokaisen luistelijan pisteet ennen niiden julkistamista ja tämä tehtävä vie aikaa mutta on tärkeä luistelijoiden oikeusturvan kannalta. Seuraa kuulutuksia, sillä niistä selviää koska ja missä palkinnot ja /tai arviointipaperit jaetaan. Lähetä kilpailun jälkeen päävalmentajalle saamasi pistemäärät ja video suorituksestasi, mikäli kisavalmentajana oli joku muu kuin oma valmentajamme.

Kilpailun jälkeen on tärkeätä myös itse miettiä, miten omasta mielestään onnistui kisassa. Jokainen kilpailija voi kirjoittaa treenivihkoon tms. jokaisen kilpailun jälkeen vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
    • Missä onnistuin tässä kilpailussa?
    • Mitä minun kannattaa erityisesti harjoitella ennen seuraavia kilpailuja?

Muistilista
    • Luistimet + teräsuojat sekä pyyhe terien kuivausta varten
    •  vara –CD 1 kpl, tai muistitikku (mahdollisesti sekä lyhyt- että vapaaohjelman musiikit)
    • Kilpailupuku + mahdollinen aluspuku
    • Kisatakki, kisasukkahousut, sukat
    • Verryttelytakki ja hansikkaat jääverryttelyä varten
    • Verryttelyasu, lenkkarit ja hyppynaru alkulämmittelyä varten
    • Harja /kampa, hiuspinnit, ponnarit, koristeet kampausta varten, hiuslakka
    • Nenäliinat
    • Vesipullo
    • Eväät
   
    • Lämpimiä vaatteita katsomoon
    • Maskotti
    • Hyvää mieltä ja tsemppihenkeä!

Kilpailuun osallistumisen peruuttaminen

Jos seura peruuttaa kilpailijan osanoton vähintään 7:ää vuorokautta ennen kilpailun arvontaa, sille maksetaan osallistumismaksu takaisin. Jos osallistuminen peruutetaan myöhemmin, osallistumismaksu palautetaan vain siinä tapauksessa, että järjestävälle seuralle on jätetty kirjallinen selvitys peruutuksesta. Tällöin peruutuksen syyksi hyväksytään esimerkiksi kilpailijan loukkaantuminen, jolloin on toimitettava lääkärintodistus. Mikäli osallistuminen peruutetaan ilman pätevää syytä, seuralta peritään normaalit osallistumismaksut.

Kilpailuista poisjääminen ei vapauta luistelijaa kilpailumaksusta jos peruuttamista ei ole tehty tarpeeksi ajoissa, sairastapauksissa on välittömästi otettava yhteyttä valmentajaan ja kilpailuvastaavaan sekä lääkärintodistus sairaudesta on toimitettava pikimmiten osoitteeseen vtl.kilpailut@gmail.com.